Allt du behöver veta om inglasning

12 mars 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Inglasning har blivit alltmer populärt bland villaägare och bostadsrättsinnehavare som ser potentialen i att förvandla balkonger, terrasser eller uteplatser till skyddade och njutbara utrymmen året om. Genom inglasning kan man förlänga sommarsäsongen, minska uppvärmningskostnader och skapa ett extra rum som öppnar för nya inredningsmöjligheter och funktionalitet. I denna artikel guidar vi dig genom processen och förklarar de många fördelarna med att investera i inglasade utrymmen samt varför just inglasning kan vara lösningen du letat efter.

Varför välja inglasning?

Inglasning har en förmåga att skapa en barriär mellan inomhus- och utomhusmiljöer, vilket ger invånarna en känsla av att vara utomhus samtidigt som de är skyddade från väder och vind. Det är en investering som kan höja fastighetens estetiska värde och användbarhet. Men inglasning erbjuder mycket mer än bara estetiska förbättringar.

Energibesparing och komfort

Ett av de mest övertygande skälen för att välja inglasning är dess förmåga att erbjuda energibesparingar. Genom att installera glaspartier minskar man kallras och vind som annars skulle tränga in på balkongen eller altanen. Detta leder till att det angränsande inomhusområdet håller en jämnare temperatur, vilket utan tvekan bidrar till att minska energiförbrukningen för att värma upp bostaden under kyligare månader.

inglasning

Säsongsoberoende utrymme

Med hjälp av inglasningen blir ditt utomhusutrymme tillgängligt oavsett årstid. På vintern kan du njuta av ljuset och utsikten utan att frysa och på sommaren kan glaspartierna öppnas upp för att släppa in värmen och friska luften. Inglasningen skapar en flexibel lösning för dem som vill ha en känsla av utomhus utan att kompromissa med bekvämligheten och komforten av att vara inomhus.

Skydd mot oväder och skadedjur

Inglasade utrymmen erbjuder också skydd mot regn, vind och föroreningar. Dessutom kan inglasningen förhindra att skadedjur och insekter gör sig hemmastadda på din balkong eller uteplats. Det är en skön känsla att kunna njuta av en måltid eller en avkopplande stund utan att oroa sig för oinbjudna gäster.

Planering och design av inglasning

När du bestämmer dig för att genomföra en inglasning av din balkong eller terrass är det viktigt att tänka igenom hur designen ska se ut för att smälta väl in med resten av bostaden och dina behov.

Anpassning till din stil

Inglasningen bör designas så att den överensstämmer med fastighetens arkitektur och dina personliga preferenser. Det finns olika typer av glaspartier att välja mellan beroende på önskad funktion och utseende. Allt från fasta glaspartier till skjutbara system som enkelt kan öppnas upp.

Bygglov och föreskrifter

Tänk på att inglasning av en balkong eller terrass ofta kräver bygglov. Därför är det viktigt att kontrollera vilka regler som gäller i din kommun. Arbeta också med kvalificerade fackmän som har erfarenhet av inglasningsprojekt för att säkerställa att arbetet håller hög kvalitet och följer alla gällande byggnormer och standarder.

Underhåll av inglasade utrymmen

Efter installationen är det ett begränsat underhåll av de inglasade ytorna som krävs, men det är viktigt att inte försumma detta. Regelbunden rengöring av glasen bidrar inte bara till ett behagligt utseende men också till att levenslängden på inglasningen förlängs.

Lätt att rengöra

De flesta moderna inglasningssystem är utformade för att vara lätta att rengöra, ofta med vippfunktioner som gör att du kan komma åt utsidan från insidan.

Fler nyheter